Οκτ 20, 2023 by Nikos Angelakis

Η Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Οκτωβρίου. Αποσκοπεί στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία της οστεοπόρωσης και της μεταβολικής νόσου των οστών. Επίσης, είναι Ημέρα-αφορμή για την ενθάρρυνση των ανθρώπων να εξετάζονται και να λαμβάνουν τα μέτρα που χρειάζονται.

Η οστεοπόρωση είναι νόσος των οστών, κατά την οποία τα οστά γίνονται λεπτότερα, αδύναμα και ευάλωτα σε κατάγματα. Αυτό συμβαίνει όταν η πυκνότητα των οστών μειώνεται. Η οστεοπόρωση είναι συχνή στους ηλικιωμένους, αλλά μπορεί να επηρεάσει και νεαρότερους ανθρώπους. Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της νόσου περιλαμβάνουν τη γήρανση, τη χαμηλή κατανάλωση ασβεστίου, την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και τη χρήση ορισμένων φαρμάκων.

Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου για την οστεοπόρωση είναι οι εξής:

Ηλικία: Η ηλικία είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για την οστεοπόρωση. Με την πάροδο του χρόνου, τα οστά μας γίνονται λεπτότερα και πιο εύθραυστα.

Φύλο: Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν οστεοπόρωση από τους άνδρες, καθώς έχουν μικρότερη πυκνότητα οστών και χάνουν γρηγορότερα οστική μάζα με την εμμηνόπαυση.

Γονίδια: Οι γενετικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την πυκνότητα των οστών και να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης.

Διατροφή: Η έλλειψη ασβεστίου, βιταμίνης D και πρωτεΐνης στη διατροφή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης.

Σωματική δραστηριότητα: Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης, ενώ η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της οστικής μάζας.

Μέτρα πρόληψης
Μετρητής Οστικής Πυκνότητας στα "Κνωσός Διάγνωσις"
Ένα από τα μηχανήματα μέτρησης οστικής πυκνότητας των Κέντρων μας

Είναι σημαντικό να προλάβετε την οστεοπόρωση, και υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε:

🌻 Ακολουθείστε υγιεινή διατροφή: Η διατροφή πλούσια σε ασβέστιο, βιταμίνη D και άλλα θρεπτικά συστατικά είναι σημαντική για τη διατήρηση υγιών οστών. Τρόφιμα όπως γάλα, γιαούρτι, τυρί, σολωμός, σπανάκι και αμύγδαλα είναι πλούσια σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά.

🌻 Πρακτική άσκηση: Η σωματική άσκηση, όπως η βάδιση, η κολύμβηση, το τρέξιμο και η γυμναστική με βάρη, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της δύναμης και της πυκνότητας των οστών.

🌻 Αποφύγετε το κάπνισμα και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ: Το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης.

🌻 Συζητήστε με το γιατρό σας: Εάν ανησυχείτε για τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, μπορεί να είναι χρήσιμο να μιλήσετε με το γιατρό σας. Ο γιατρός μπορεί να εξετάσει τους παράγοντές σας κινδύνου και να συζητήσει πιθανές επιλογές πρόληψης.

Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη ότι αυτές είναι γενικές συμβουλές και πάντα είναι καλό να συμβουλεύεστε έναν ειδικό. Και στα δύο Κέντρα μας, τόσο στη Λεωφόρο Κνωσού 174, όσο και στη Λεωφόρο Ηροδότου 122-124, στη Νέα Αλικαρνασσό, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού για μέτρηση οστικής πυκνότητας και ειδικευμένοι γιατροί και επιστήμονες να σας συμβουλέψουν και να σας καθοδηγήσουν για το πως θα προλάβετε ή θα αντιμετωπίσετε τη νόσο.

Tags: , , , , , ,