Σεπ 21, 2022 by Nikos Angelakis

Ο Σεπτέμβριος είναι ο Παγκόσμιος Μήνας κατά της νόσου Αλτσχάιμερ και η 21η του μήνα, η Παγκόσμια Ημέρα. Η καθιέρωσή τους έγινε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και σκοπός τους είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη νόσο, αλλά και η αφύπνιση και η ενεργοποίηση της Πολιτείας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σήμερα περισσότερα από 55 εκατομμύρια ανθρώπων ζούνε με άνοια (8,1% γυναίκες και 5,4% άντρες άνω των 65 ετών). Ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 78 εκατομμύρια έως 2030 και τα 139 εκατομμύρια έως το 2050. ΤΟ 2019 το συνολικό κόστος παγκοσμίως για την άνοια εκτιμήθηκε στα 1.3 τρις δολάρια και αναμένεται να φτάσει στα 1.7 τρις έως το 2030. Οι ανάγκες για υποστήριξη είναι μεγαλύτερες στις χώρες μικρού και μεσαίου εισοδήματος.

Tο δημογραφικό προφίλ στην Ελλάδα και ευρύτερα στην Ευρώπη δείχνει έναν ολοένα αυξανόμενο γερασμένο πληθυσμό αναδεικνύοντας την πρόκληση στην οποία καλείται να ανταποκριθεί το σύστημα υγείας. Η άνοια είναι ο όρος για πολλές ασθένειες που στο σύνολο τους εξελίσσονται επηρεάζοντας τη μνήμη και άλλες λειτουργίες και δεξιότητες του ανθρώπου και μεταβάλλουν σε σημαντικό έως καθοριστικό βαθμό την ικανότητα του ασθενή να ανταποκριθεί στις καθημερινές του δραστηριότητες. Η νόσος Alzheimer είναι η πιο συνήθης ασθένεια που συναντάται στο 60-70% των περιπτώσεων.

Το κόστος στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια-Νόσο Alzheimer ανέρχεται σε 3 δις ευρώ ετησίως. Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνεται το κόστος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της επίσημης κοινωνικής φροντίδας καθώς και το έμμεσο κόστος. Το τελευταίο αφορά τις δαπάνες της οικογένειας που έχει αναλάβει τη φροντίδα του ασθενή και το κόστος του φροντιστή, είτε πρόκειται για άτομο που αμείβεται από την οικογένεια είτε για φροντιστή-συγγενή στην περίπτωση του οποίου προσμετράται η απώλεια εργατοωρών και εισοδήματος αντίστοιχα. (Πηγή: ertnews.gr).

Μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση για τη νόσο και τα όσα σχετίζονται με αυτή κάνει το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου. Πατήστε πάνω στην παρακάτω φωτογραφία για να τη δείτε.

Tags: , , ,