Σεπ 15, 2022 by Nikos Angelakis

Την αξία του ετήσιου προληπτικού ελέγχου στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη επισημαίνει ο Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος των κέντρων μας κ. Μανώλης Λουλάκης (στη χαρακτηριστική φωτογραφία), με αφορμή τη σημερινή Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη νόσο.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη καθιερώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρία και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Σεπτεμβρίου. Σκοπός είναι να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί ο ανδρικός πληθυσμός της Ευρώπης για την επικινδυνότητα της νόσου και να προβαίνει στις απαιτούμενες για την πρόληψή της εξετάσεις.

Όπως αναφέρει ο κ. Λουλάκης, “η πρόληψη βασίζεται σε μία απλή εξέταση αίματος, μια φορά το χρόνο, ιδιαίτερα στις ηλικίες πάνω των 50 ετών, η οποία μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό του καρκίνου του προστάτη σε ένα πρώιμο στάδιο. Η εξέταση αυτή μετρά την ποσότητα του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) στο αίμα”

“Σε ηλικίες κάτω των 50 ετών”, επισημαίνει, “δεν χρειάζεται, αφού ο καρκίνος του προστάτη είναι σπάνιος σε νεότερους άντρες. Μόνο εάν κάποιος συγγενής πρώτου βαθμού (πατέρας, αδελφός ή τα αδέλφια των γονέων) έχει διαγνωστεί με καρκίνο προστάτη, η εξέταση του PSA έχει νόημα σε ηλικία 40-50 ετών”.

Όμως, όπως ο ίδιος υπογραμμίζει, “ο έλεγχος πρέπει να γίνεται ανεξάρτητα από συμπτώματα, καθότι, όπως αναφέρθηκε, ο καρκίνος αναπτύσσεται συνήθως αργά, χωρίς να προκαλεί συμπτώματα που οδηγούν στον γιατρό. Ωστόσο, πάνω από την ηλικία των 50 ετών, περίπου 2 στους 10 άντρες (20%) έχουν αυξημένη τιμή PSA. Τα αυξημένα επίπεδα μπορεί να οφείλονται στον προστατικό καρκίνο, αλλά μπορεί επίσης να σχετίζονται με καλοήθη υπερτροφία προστάτη ή ακόμη και με ουρολοίμωξη ή φλεγμονή του προστάτη (προστατίτιδα). Για τον λόγο αυτόν, πρόσθετες εξετάσεις και ιδιαίτερα η δακτυλική εξέταση του προστάτη από τον Ουρολόγο είναι πάντα απαραίτητες”. 

Στο διαδικτυακό τόπο του ο κ. Λουλάκης έχει ένα εκτενές άρθρο για τη νόσο, στο οποίο παρουσιάζονται αναλυτικά τόσο τα στοιχεία που την αφορούν, όσο και ο τρόπος αντιμετώπισής της. Πατήστε πάνω στην παρακάτω φωτογραφία για να το δείτε.

Tags: , , ,