Νοέ 30, 2021 by Nikos Angelakis

Η οστεοπόρωση είναι μεταβολικό νόσημα των οστών, το οποίο χαρακτηρίζεται από μειωμένη οστική μάζα (πυκνότητα του οστού) και διαταραχή της μικρο-αρχιτεκτονικής τους, με αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο κατάγματος.

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος sansimera.gr σε σχετικό δημοσίευμα, η οστεοπόρωση πλήττει περισσότερο τις γυναίκες απ’ ότι τους άνδρες.

Τα στοιχεία

Μία στις τρεις γυναίκες άνω των 50 ετών υποφέρει από κατάγματα που προκλήθηκαν από οστεοπόρωση ενώ μία στις τρεις Ελληνίδες, νεότερες των 50 ετών, θα εμφανίσει οστεοπόρωση. Οι γυναίκες αυτές έχουν μειωμένη οστική μάζα -ένδειξη προδιάθεσης εμφάνισης της ασθένειας- γεγονός ωστόσο που αγνοούν στη συντριπτική τους πλειονότητα αφού δεν κάνουν τον έλεγχο.

Αιτίες για την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης της οστεοπόρωσης στις Ελληνίδες είναι η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης.

Η ημερίδα

Για τη «σιωπηλή αυτή επιδημία», όπως εξελίσσεται σήμερα αλλά και για την αντιμετώπισή της πραγματοποιούμε ημερίδα στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου, στις 5:30 το απόγευμα.

Στην ημερίδα θα μιλήσουν, ο Επικεφαλής του Κέντρου Οστεοπόρωσης που λειτουργεί στο «Κνωσός Διάγνωσις», Δρ. Χειρουργός – Ορθοπεδικός κ. Γιώργος Χριστοφάκης, η Διατροφολόγος του κέντρου μας κ. Μαρίνα Παπάζογλου και ο Φυσικοθεραπευτής κ. Μανώλης Ξυδιανάκης.

Μετά τις εισηγήσεις το κοινό θα μπορεί να υποβάλλει τις ερωτήσεις του στους ομιλητές.

Σε όσες και όσους προσέλθουν και το επιθυμούν δίνεται η δυνατότητα να κάνουν δωρεάν μετρήσεις οστικής πυκνότητας. Οι μετρήσεις θα γίνουν στο κατάστημά μας στη Νέα Αλικαρνασσό, σε χρόνο που θα γίνει κατ’ ιδίαν γνωστός στους ενδιαφερόμενους. Την εκτίμηση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων θα κάνει ο κ. Χριστοφάκης.

Να σημειώσουμε ότι η είσοδος για την παρακολούθηση των εργασιών της ημερίδας επιτρέπεται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Tags: , , , , , ,