Νοέ 14, 2023 by Nikos Angelakis

Η 14η Νοεμβρίου κάθε χρόνου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη. Καθιερώθηκε από τη Διεθνή Διαβητολογική Ομοσπονδία (International Diabetes Federation – IDF) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (World Health Organization – WHO), με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την προώθηση της καλύτερης πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας της νόσου.

Ο λόγος για τον οποίο επιλέχθηκε αυτή η ημερομηνία είναι η επέτειος της γέννησης του Σερ Φέντερικ Μπάντινγκ (Sir Frederick Banting), έναν από τους επιστήμονες που ανακάλυψαν την ινσουλίνη, το 1922. Η ινσουλίνη είναι καθοριστική για τη διαχείριση του διαβήτη, και η ανακάλυψή της αποτέλεσε σημαντική επιτυχία στην ιατρική ιστορία.

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη προσφέρει μια ευκαιρία για να εστιαστεί η παγκόσμια προσοχή στον διαβήτη, να ευαισθητοποιήσει το κοινό, να ενθαρρύνει την έρευνα και να υποστηρίξει ανθρώπους που ζουν με αυτή τη χρόνια νόσο. Η εκστρατεία περιλαμβάνει διάφορες εκδηλώσεις, προγράμματα ενημέρωσης και δραστηριότητες που επισημαίνουν τη σημασία της πρόληψης και της διαχείρισης του διαβήτη.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου
Πηγή φωτογραφίας: https://www.pexels.com/@artempodrez/

Με αφορμή τη σημερινή Ημέρα, ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου έδωσε στη δημοσιότητα άρθρο του Γενικού Οικογενειακού Ιατρού με Μετεκπαίδευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη, Νικολάου Τσακουντάκη, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω.

Tags: , , , , , , , ,