Δεκ 12, 2022 by Nikos Angelakis

Η 12η Δεκεμβρίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Καθολικής Υγειονομικής Κάλυψης. Η καθιέρωση έγινε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) με στόχο να ευαισθητοποιήσει τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών του, ώστε να δημιουργήσουν ανθεκτικά υγειονομικά συστήματα, τέτοια που θα μπορούν να προστατεύουν τον πληθυσμό τους, με αξιοπιστία, μέσα στην έλευση του χρόνου.

Φέτος το σύνθημα είναι “Χτίστε τον κόσμο που θέλουμε: Ένα υγιές μέλλον για όλους” και όπως αναφέρει ο ΟΗΕ, «κάθε χρόνο, οι υποστηρικτές της Διεθνούς Ημέρας Υγειονομικής Κάλυψης υψώνουν τη φωνή τους για να μοιραστούν τις ιστορίες των εκατομμυρίων ανθρώπων που εξακολουθούν να περιμένουν για υγεία. Επίσης, να υποστηρίξουν όσα έχουμε επιτύχει μέχρι σήμερα και να καλέσουν τους ηγέτες να κάνουν μεγαλύτερες και πιο έξυπνες επενδύσεις στην υγεία”.

Ακόμη, μέσα στους στόχους του ΟΗΕ είναι να ενθαρρύνει διάφορες ομάδες να αναλάβουν δεσμεύσεις, για να βοηθήσουν τον κόσμο να έρθει πιο κοντά, όπως αναφέρει, στην ολοκληρωμένη υγειονομική κάλυψη μέχρι το 2030.

“Η πανδημία COVID-19”, σημειώνει, “μας έδειξε και πάλι ότι η διαρκής υγειονομική κάλυψη και η υγειονομική ασφάλεια είναι αλληλένδετοι στόχοι για την προστασία όλων, παντού. Για να λειτουργήσουν τα συστήματα υγείας, πρέπει να λειτουργούν για όλους – ανεξάρτητα από το ποιοι είναι, πού ζουν ή πόσα χρήματα διαθέτουν. Η ισότιμη υγειονομική κάλυψη θέτει πρώτα τις γυναίκες, τα παιδιά, τους εφήβους και τους πιο ευάλωτους, επειδή αντιμετωπίζουν τα σημαντικότερα εμπόδια για την παροχή βασικής περίθαλψης”.

Και οι θεσμοθετήσαντες και υποστηρικτές της σημερινής Ημέρας καταλήγουν: «Στον κόσμο που θέλουμε, όλοι οι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας χωρίς οικονομικές δυσκολίες. Η καθολική υγειονομική κάλυψη βγάζει τους ανθρώπους από τη φτώχεια, προάγει την ευημερία των οικογενειών και των κοινοτήτων, προστατεύει από κρίσεις δημόσιας υγείας και μας οδηγεί μπροστά».

Πηγή: https://universalhealthcoverageday.org/

Μετάφραση: https://www.deepl.com

Tags: , , , ,