Δεκ 01, 2022 by Nikos Angelakis

Οι ανισότητες που διαιωνίζουν την πανδημία του AIDS δεν είναι αναπόφευκτες- μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε. Αυτή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, την 1η Δεκεμβρίου, η UNAIDS, η οργάνωση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) που ηγείται και συντονίζει την προσπάθεια για την εξάλειψη του ιού HIV από τον πλανήτη, προτρέπει τον καθένα από εμάς να αντιμετωπίσει τις ανισότητες που εμποδίζουν την πρόοδο στον τερματισμό του AIDS.

Το φετινό σύνθημα “Εξισορροπήστε” είναι μια έκκληση για δράση. Αποτελεί προτροπή για όλους μας να εργαστούμε για τις αποδεδειγμένες πρακτικές δράσεις που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και τη συμβολή στον τερματισμό του AIDS.

Η αύξηση στη διαθεσιμότητα των υπηρεσιών, μια από τις δράσεις για την εξάλειψη του AIDS

Σε αυτές περιλαμβάνονται:

>Αύξηση της διαθεσιμότητας, της ποιότητας και της καταλληλότητας των υπηρεσιών, για τη θεραπεία, τον έλεγχο και την πρόληψη του HIV, ώστε όλοι να εξυπηρετούνται καλά.

>Εξασφάλιση της κοινής χρήσης της τεχνολογίας για να καταστεί δυνατή η ισότιμη πρόσβαση στην επιστήμη που μελετά τον HIV, μεταξύ των κοινοτήτων και μεταξύ του Παγκόσμιου Νότου και του Βορρά.

>Οι κοινότητες θα μπορούν να χρησιμοποιούν και να προσαρμόζουν το μήνυμα “Equalize” για να αναδεικνύουν τις ιδιαίτερες ανισότητες που αντιμετωπίζουν και να πιέζουν για τις δράσεις που απαιτούνται για την αντιμετώπισή τους.

Τα στοιχεία
Η UNAIDS διαπιστώνει ανακοπή της προόδου κατά της πανδημίας του ιού HIV, λόγω των άλλων παγκοσμίων κρίσεων

Τα στοιχεία του UNAIDS σχετικά με την παγκόσμια αντιμετώπιση του HIV αποκαλύπτουν ότι κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών του COVID-19 και άλλων παγκόσμιων κρίσεων, η πρόοδος κατά της πανδημίας του HIV έχει ανακοπεί, οι πόροι έχουν συρρικνωθεί και εκατομμύρια ζωές βρίσκονται σε κίνδυνο. 

Τέσσερις δεκαετίες μετά την αντιμετώπιση του HIV, οι ανισότητες εξακολουθούν να υφίστανται για τις πιο βασικές υπηρεσίες, όπως η εξέταση, η θεραπεία και τα προφυλακτικά, και ακόμη περισσότερο για τις νέες τεχνολογίες.

Οι νεαρές γυναίκες στην Αφρική εξακολουθούν να πλήττονται δυσανάλογα από τον HIV, ενώ η κάλυψη των ειδικών προγραμμάτων γι’ αυτές παραμένει πολύ χαμηλή. Σε 19 χώρες της Αφρικής με υψηλή επιβάρυνση, ειδικά συνδυαστικά προγράμματα πρόληψης για έφηβα κορίτσια και νεαρές γυναίκες λειτουργούν μόνο στο 40% των περιοχών με υψηλή συχνότητα εμφάνισης του HIV.

Μόνο το ένα τρίτο των ατόμων που ανήκουν στους βασικούς πληθυσμούς – συμπεριλαμβανομένων των ομοφυλόφιλων ανδρών και άλλων ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες, των διαφυλικών ατόμων, των ατόμων που κάνουν χρήση ναρκωτικών, των εργαζομένων στο σεξ και των φυλακισμένων – έχουν τακτική πρόσβαση στην πρόληψη. Οι βασικοί πληθυσμοί αντιμετωπίζουν σημαντικά νομικά εμπόδια, συμπεριλαμβανομένης της ποινικοποίησης, των διακρίσεων και του στιγματισμού.

Ο στόχος
Η Εκτελεστική Διευθύντρια της UNAIDS, Winnie Byanyima

“Μας απομένουν μόνο οκτώ χρόνια μέχρι τον στόχο του 2030 για τον τερματισμό του AIDS ως παγκόσμιας απειλής για την υγεία”, αναφέρει επίσης η οργάνωση και προσθέτει: “Οι οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και νομικές ανισότητες πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως. Σε μια πανδημία, οι ανισότητες επιδεινώνουν τους κινδύνους για όλους. Πράγματι, ο τερματισμός του AIDS μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες που το συντηρούν. Οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να δράσουν με τολμηρά και υπεύθυνα. Και όλοι μας, παντού, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων.

Σήμερα, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο. Οι δραστηριότητες αυτές οργανώνονται όχι μόνο από επίσημους φορείς αλλά και, κυρίως, από τις κοινότητες.

Μέσω φωτογραφιών και βίντεο που θα μοιραστούν από ομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και θα συγκεντρωθούν από τον UNAIDS, οι άνθρωποι θα μπορέσουν να έχουν μια αίσθηση του καλειδοσκόπιου των εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα και να εμπνευστούν από την αποφασιστικότητα και την ελπίδα.

Μπορούμε να τερματίσουμε το AIDS – αν τερματίσουμε τις ανισότητες που το διαιωνίζουν. Αυτή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS χρειαζόμαστε όλους να συμμετάσχουν στην κοινοποίηση του μηνύματος ότι όλοι θα ωφεληθούμε όταν αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες”, λέει η Εκτελεστική Διευθύντρια της UNAIDS, Winnie Byanyima. “Για να είμαστε όλοι ασφαλείς, για να προστατεύσουμε την υγεία όλων, πρέπει να εξαλείψουμε τις ανισότητες”.

Πηγή: unaids.org

Tags: , , , , , , ,