Μάι 31, 2022 by Nikos Angelakis

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος σήμερα. Η Ημέρα καθιερώθηκε το 1987 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.). Σκοπός της είναι να επιστήσει την παγκόσμια προσοχή στην επιδημία – όπως τη χαρακτηρίζει ο Π.Ο.Υ.- του καπνίσματος και στους θανάτους και τις ασθένειες που προκαλεί. Ασθένειες που, όπως επισημαίνει, μπορούν να προληφθούν.

Στο φετινό εορτασμό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει τον επιβαρυντικό ρόλο του καπνίσματος όχι μόνο στην υγεία του κάθε καπνιστή, αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη! Και αυτό επειδή θεωρεί ότι ο καπνός από την καλλιέργειά του μέχρι τη χρήση του και την απόρριψή του επιβαρύνει και το περιβάλλον.

“Δηλητηριάζοντας τον Πλανήτη”(“Poisoning the Planet”) είναι το φετινό σύνθημα – προειδοποίηση και “Καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του ο καπνός ρυπαίνει τον πλανήτη και βλάπτει την υγεία όλων των ανθρώπων”, είναι αυτό που τονίζει ο Π.Ο.Υ.

Μάλιστα, σε αυτή την καμπάνια ο Οργανισμός τονίζει επίσης ότι ο καπνός σκοτώνει 8 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο κάθε χρόνο, ενώ η καλλιέργεια και η βιομηχανία καπνού καταστρέφουν καθημερινά το περιβάλλον.

“Η καλλιέργεια, η παραγωγή και η χρήση του καπνού δηλητηριάζουν τα νερά, το έδαφος, τις παραλίες και τους δρόμους των πόλεων με χημικά, τοξικά απόβλητα, αποτσίγαρα, συμπεριλαμβανομένων των μικροπλαστικών, αλλά και απόβλητα ηλεκτρονικών τσιγάρων”, αναφέρει ο Π.Ο.Υ. και προτρέπει να μην υποκύψουμε, όπως λέει, “στην προσπάθεια της καπνοβιομηχανίας. Μια προσπάθεια που αποπροσανατολίζει από τις περιβαλλοντικές βλάβες που προκαλεί. μιλώντας για “πράσινα προϊόντα” και περιβαλλοντικά “πρότυπα” που συχνά οι ίδιες οι εταιρίες καλλιέργειας και επεξεργασίας καπνού θέτουν”

Τέλος, ο Π.Ο.Υ. προτρέπει τις κυβερνήσεις και τους εμπλεκόμενους φορείς να χάραξουν πολιτική που θα στηρίζει τους καπνοπαραγωγούς, “ώστε να στραφούν σε εναλλακτικά, πιο βιώσιμα μέσα διαβίωσης για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της καλλιέργειας, της ωρίμανσης και της παραγωγής καπνού, ενώ παράλληλα θα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν μέτρα ελέγχου του καπνού”.

Δείτε αναλυτικά τη φετινή καμπάνια πατώντας πάνω στην παρακάτω φωτογραφία (Είναι στα αγγλικά).

Tags: , , , , , ,