Φεβ 04, 2022 by Nikos Angelakis

Η θεραπεία του καρκίνου αποτελεί μέχρι και σήμερα την κορυφαία πρόκληση για την Ιατρική και γενικά για την Επιστήμη.

Οφείλουμε όμως να παραδεχθούμε ότι στον καιρό μας η ασθένεια είναι σε μεγάλο βαθμό αντιμετωπίσιμη. Μορφές της μάλιστα είναι και ιάσιμες.

Σε κάθε περίπτωση όμως η αντιμετώπιση επιτυγχάνεται μόνο με την πρόληψη. Η παραμικρή ενόχληση που θα αισθανθούμε πρέπει να μας παραπέμψει στο γιατρό μας. Επίσης ο αυτόβουλος, τακτικός, ιατρικός έλεγχος αποδεικνύεται σε πολλές περιπτώσεις ζωτικής σημασίας. Η μαστογραφία και το τεστ Παπ, παραδείγματος χάριν, στις γυναίκες, ο έλεγχος του προστάτη στους άνδρες και η διακοπή του καπνίσματος από άνδρες και γυναίκες αποβαίνουν σε μεγάλο και σημαντικό βαθμό σωτήριες ενέργειες.

Διεθνώς
Φωτογραφία από marian anbu juwan από το Pixabay

Η Διεθνής Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC) έχει θεσπίσει την 4η Φεβρουαρίου κάθε έτους ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. Μια από τις πρωτοβουλίες της είναι και η δημιουργία ιδιαίτερης ιστοσελίδας για αυτήν την Ημέρα, την οποία συστήνει αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής: “Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου στοχεύει στην πρόληψη εκατομμυρίων θανάτων κάθε χρόνο, ευαισθητοποιώντας και εκπαιδεύοντας για τον καρκίνο και πιέζοντας τις κυβερνήσεις και τα άτομα σε όλο τον κόσμο να αναλάβουν δράση κατά της νόσου”. […] “… UICC εργάζεται για να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες ψηφιακών, παραδοσιακών και κοινωνικών μέσων ενημέρωσης για την ευαισθητοποίηση του κοινού για την ημέρα”.

Για να δείτε την ειδική σελίδα της UICC (στα Αγγλικά), πατήστε ΕΔΩ

Στην Ελλάδα
Φωτογραφία του Peter Boccia από Unsplash

Στη χώρα μας, αυτό που τονίζει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία είναι η πρόληψη και έγκαιρη διάγνωσης του καρκίνου. Τον περασμένο Δεκέμβριο, μάλιστα, προχώρησε στην εκτύπωση σχετικού φυλλαδίου, στο οποίο επισημαίνεται και η μεγάλη σημασία της ψυχοκοινωνικής στήριξης στους ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο.

Για να δείτε το φυλλάδιο, πατήστε ΕΔΩ

Tags: , , , ,