Ιούν 14, 2021 by Nikos Angelakis

Η 14η μέρα κάθε Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), τον Ερυθρό Σταυρό, την Ερυθρά Ημισέληνο, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και το Διεθνή Οργανισμό Μετάγγισης Αίματος, ως Ημέρα Εθελοντικής Αιμοδοσίας.

Το Υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι ο εορτασμός της ημέρας στοχεύει στην εξάλειψη κάθε προκατάληψης, φόβου και άγνοιας σχετικά με την εθελοντική αιμοδοσία και στην αναγνώριση των «σιωπηλών» εθελοντών αιμοδοτών που αθόρυβα και ανιδιοτελώς προσφέρουν το αίμα τους σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Προτροπή της κάθε Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντικής Αιμοδοσίας είναι να δίνουμε συχνά αίμα για τους συνανθρώπους μας, καθώς, όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μία μονάδα αίματος μπορεί να σώσει μέχρι και τρεις ζωές.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει ακόμη ότι,σε όλη την πανδημία COVID-19, παρά την περιορισμένη κινητικότητα και άλλες προκλήσεις, οι αιμοδότες σε πολλές χώρες συνέχισαν να δωρίζουν αίμα και πλάσμα σε ασθενείς που χρειάζονται μετάγγιση. Αυτή η εξαιρετική προσπάθεια σε μια περίοδο πρωτοφανούς κρίσης αναδεικνύει τον καθοριστικό ρόλο των καλά οργανωμένων, αφοσιωμένων εθελοντών, μη αμειβόμενων αιμοδοτών στην εξασφάλιση ασφαλούς και επαρκούς παροχής αίματος σε κανονικές και επείγουσες περιόδους”.

Για το 2021, το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Δωρητών θα είναι «Δώστε αίμα και διατηρείστε τον παλμό του κόσμου». (“Give blood and keep the world beating”) Το μήνυμα υπογραμμίζει την ουσιαστική συμβολή των αιμοδοτών στη διατήρηση του παλμού του κόσμου σώζοντας ζωές και βελτιώνοντας την υγεία των άλλων. Ενισχύει την παγκόσμια έκκληση για περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να δωρίζουν αίμα τακτικά και να συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία.

Imagen de mostlimb en Pixabay

Στην φετινή εκστρατεία του Π.Ο.Υ.  τονίζεται ο ρόλος των νέων στην εξασφάλιση ασφαλούς παροχής αίματος. Σε πολλές χώρες, οι νέοι ήταν στην πρώτη γραμμή των δραστηριοτήτων και των πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην επίτευξη ασφαλούς παροχής αίματος μέσω εθελοντικών, μη αμειβόμενων αιμοδοσιών. Οι νέοι αποτελούν ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού σε πολλές κοινωνίες και είναι γενικά γεμάτοι ιδεαλισμό, ενθουσιασμό και δημιουργικότητα.

Φέτος το επίκεντρο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρα Αιμοδοτών είναι η Ρώμη όπου θα πραγματοποιηθεί παγκόσμια εκδήλωση , οποία οργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας της Ιταλίας.

Πηγές: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Υπουργείο Υγείας, sansimera.gr