λαχανικά ιδιωτικής παραγωγής

Ιούν 18, 2021 by Nikos Angelakis

Η βιώσιμη γαστρονομία είναι ένας όρος που δεν είναι εύκολα αντιληπτός. Αν όμως φέρουμε ένα παράδειγμα, τα πράγματα γίνονται σαφώς ευκολότερα: Βιώσιμη γαστρονομία είναι αυτό που πολλοί από εμάς κάνουμε εδώ στην Κρήτη, άλλοι σε μεγάλο και άλλοι σε μικρό βαθμό: Να καλλιεργούμε τον δικό μας λαχανόκηπο, να εκτρέφουμε επιμελώς τα δικά μας ζώα και να ψαρεύουμε τα “δικά μας” ψάρια. Όλα αυτά, σε ποσότητα τόση, όση για να γεμίσουμε το πιάτο μας.

Άρα σε ικανοποιητικό σίγουρα βαθμό τηρούμε τα όσα η βιώσιμη γαστρονομία εμπεριέχει. Εξάλλου η Κρητική Διατροφή, που επιστήμονες της διαιτολογίας, ειδικοί της γαστρονομίας και σεφ προτείνουν είναι σίγουρα μια μορφή βιώσιμης γαστρονομίας.

Ο ορισμός

Imagen de tomwieden en Pixabay

Όλα αυτά αναφέρονται με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας, η οποία θεσπίστηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) το 2016 και ο οποίος Οργανισμός την ορίζει ως εξής :«Η γαστρονομία καλείται μερικές φορές η τέχνη του φαγητού. Μπορεί επίσης να αναφέρεται σε ένα στυλ μαγειρέματος από μια συγκεκριμένη περιοχή. Με άλλα λόγια, η γαστρονομία αναφέρεται συχνά σε τοπικό φαγητό και κουζίνα. Η αειφορία είναι η ιδέα ότι κάτι (π.χ. γεωργία, ψάρεμα ή ακόμη και προετοιμασία τροφής) γίνεται με τρόπο που δεν είναι σπατάλη των φυσικών μας πόρων και μπορεί να συνεχιστεί στο μέλλον χωρίς να είναι επιζήμιο για το περιβάλλον ή την υγεία μας.

Η βιώσιμη γαστρονομία, επομένως, σημαίνει κουζίνα που λαμβάνει υπόψη από πού προέρχονται τα συστατικά, πώς παράγεται η τροφή και πώς φτάνει στις αγορές μας και τελικά στα πιάτα μας».

Εξειδικεύοντας περισσότερο ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων (FAO) του  ΟΗΕ αναφέρει ότι στόχος είναι «η μείωση της απώλειας τροφίμων και η μείωση των απορριμμάτων που συνεπάγεται. Εάν αυτό επιτευχθεί, βελτιώνεται η επισιτιστική βοήθεια, μειώνονται οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και η πίεση στους πόρους νερού και γης ώστε  να αυξηθεί η παραγωγικότητα και η οικονομική ανάπτυξη»

Ενεργοποίηση και Πρωτοβουλίες

Στη μικρογραφία της Κρήτης και της Ελλάδας ίσως τα όσα ορίζει η βιώσιμη γαστρονομία να έχουν καλυφθεί σε ικανοποιητικό βαθμό. Τι γίνεται όμως σε επίπεδο Υφηλίου. Εκεί που οι καλλιέργειες και οι παραγωγές κρέατος, γάλακτος και ψαριών είναι εκτατικές και εντατικές;
Πόσα τρόφιμα πετιούνται και τι κόστος έχει αυτό για την κοινωνία την οικονομία και για τον πολιτισμό;


Στον προβληματισμό αυτό ο ΟΗΕ και οι οργανώσεις του FAO και UNESCO δραστηριοποιούνται σε συνεργασία με κράτη μέλη, οργανισμούς του ΟΗΕ και άλλους διεθνείς και περιφερειακούς φορείς , καθώς και η κοινωνία των πολιτών, να γιορτάσουν την Ημέρα στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τη συμβολή της στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα οι πρωτοβουλίες της UNESCO περιλαμβάνουν:

?Τη σύσταση του Δικτύου Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO, που δημιουργήθηκε το 2004 για να μοιραστούν βέλτιστες πρακτικές και να αναπτύξουν συνεργασίες σε επτά (7) δημιουργικούς τομείς. Από το 2020, 26 πόλεις έχουν οριστεί Creative Cities of Gastronomy.
?Την προώθηση καθαρής ενέργειας για τοπικά εστιατόρια (χρήση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας αντί για άνθρακα, χρήση φυσικού αερίου και όχι άνθρακα) ·
?Την αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τη βιώσιμη γαστρονομία μέσω τηλεοπτικών καναλιών και εκπομπών γαστρονομίας και μέσω πολιτιστικών εκθέσεων τροφίμων, που προορίζονται για τη βιομηχανία τροφίμων και τους αγρότες.

Όσον αφορά το FAO, ο Οργανισμός προωθεί δίαιτες πράσινης κουλτούρας που δεν είναι μόνο υγιείς, αλλά βιώσιμες και προτείνει ότι οι χώρες που έχουν ήδη διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές πρέπει να αρχίσουν να εξετάζουν μια διαδικασία ενσωμάτωσης της αειφορίας σε αυτές.

Πηγές: https://www.un.org, http://www.fao.org/

.

Tags: , ,