Λογότυπο Παγκόσμιας Ημέρας Κοιλιοκάκης

Μάι 16, 2023 by Nikos Angelakis

Η 16η ημέρα κάθε Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης. Η καθιέρωση έγινε από την Πανευρωπαϊκή Ένωση Ατόμων με Κοιλιοκάκη με στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τη νόσο και τη σημασία της πρόληψης και αντιμετώπισής της.

Η κοιλιοκάκη αποτελεί αυτοάνοσο νόσημα, το οποίο σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού αντιδρά στη γλουτένη, επιτιθέμενο στους ίδιους του τους ιστούς. Στην κοιλιοκάκη, η κατανάλωση γλουτένης προκαλεί βλάβες στο τοίχωμα του λεπτού εντέρου και είναι πιθανό να επιδράσει αρνητικά και σε άλλα μέρη του σώματος.

Σύμφωνα με την Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων Κοιλιοκάκης (AOECS), εκτιμάται ότι 1 στους 100 ανθρώπους στην Ευρώπη πάσχει από κοιλιοκάκη, αναλογία που αντιστοιχεί σε περισσότερους από 7 εκατομμύρια πάσχοντες. Ωστόσο, μόλις το 25% από αυτούς έχουν λάβει διάγνωση για τη νόσο, επομένως πολλοί συνεχίζουν να ζουν με τα επιβαρυντικά συμπτώματα που τους προκαλεί η κατανάλωση προϊόντων με γλουτένη.

Σε πολλές περιοχές του κόσμου, οι σύλλογοι πασχόντων από κοιλιοκάκη ενώνουν τις δυνάμεις τους γύρω από αυτήν την ημέρα για να μοιραστούν εμπειρίες, δραστηριότητες και τρόπους θεραπείας.

Τα διαγνωστικά μας κέντρα έχουν τη δυνατότητα να παράσχουν οποιαδήποτε ενημέρωση και τους απαιτούμενους τρόπους θεραπείας, καθώς λειτουργούν σε εμάς δύο σχετικά γραφεία: Του Ομότιμου Καθηγητή Γαστρεντερολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γιάννη Μουζά (Δείτε ΕΔΩ) και της Διατροφολόγου μας κ. Μαρίνας Παπάζογλου (Δείτε ΕΔΩ).

Πηγές: —> Ελληνική Εταρία Κοιλιοκάκης

—> Πανευρωπαϊκή Ένωση Ατόμων με Κοιλιοκάκη

—> onmed.gr

Tags: , , , , , , ,