Απρ 07, 2022 by Nikos Angelakis

Σαν σήμερα, πριν 74 χρόνια “γεννήθηκε” ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.). Είναι το εξειδικευμένο όργανο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) για θέματα Υγείας.

Κάθε χρόνο, την 7η Απριλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Φέτος, με σύνθημα, “Ο πλανήτης μας, η υγεία μας”, ο ΠΟΥ βάζει τρία ερωτήματα και παροτρύνει μέσω αυτών όλους μας να κινητοποιηθούμε

Τα ερωτήματα αυτά είναι: *

#Μπορούμε να φανταστούμε ξανά έναν κόσμο όπου ο καθαρός αέρας, το νερό και τα τρόφιμα είναι διαθέσιμα σε όλους;

#Πού επικεντρώνονται οι οικονομίες των κρατών όσον αφορά στην υγεία και την ευημερία;

#Ποιες πόλεις του κόσμου είναι αξιοβίωτες και οι άνθρωποί τους έχουν τον έλεγχο της υγείας τους και ποιες πόλεις έχουν τον έλεγχο της υγείας όλου του πλανήτη;

Κίνημα για την ευημερία

Εν μέσω πανδημίας, ενός μολυσμένου πλανήτη, αυξανόμενων ασθενειών όπως ο καρκίνος, το άσθμα, οι καρδιακές παθήσεις, την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2022, ο ΠΟΥ – όπως ο ίδιος αναφέρει- στρέφει την παγκόσμια προσοχή σε επείγουσες ενέργειες που απαιτούνται για να διατηρηθούν οι άνθρωποι και ο πλανήτης υγιείς και να προωθηθεί ένα κίνημα για τη δημιουργία κοινωνιών που θα επικεντρώνεται στην ευημερία.

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι περισσότεροι από 13 εκατομμύρια θάνατοι σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο οφείλονται σε περιβαλλοντικά αίτια που μπορούν να αποφευχθούν. Αυτό περιλαμβάνει την κλιματική κρίση που είναι η μεγαλύτερη απειλή για την υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Η κλιματική κρίση είναι επίσης, κατά τον Οργανισμό μια κρίση υγείας.

Οι πολιτικές, κοινωνικές και εμπορικές μας αποφάσεις οδηγούν την κρίση του κλίματος και της υγείας. Πάνω από το 90% των ανθρώπων αναπνέουν ανθυγιεινό αέρα που προκύπτει από την καύση ορυκτών καυσίμων. Ένας θερμαινόμενος κόσμος βλέπει τα κουνούπια να μεταδίδουν ασθένειες πιο μακριά και πιο γρήγορα από ποτέ. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η υποβάθμιση της γης και η λειψυδρία εκτοπίζουν τους ανθρώπους και επηρεάζουν την υγεία τους. Η ρύπανση και τα πλαστικά βρίσκονται στον πυθμένα των βαθύτερων ωκεανών μας, στα ψηλότερα βουνά, και έχουν μπει στην τροφική μας αλυσίδα. Τα συστήματα που παράγουν εξαιρετικά επεξεργασμένα, ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά προκαλούν ένα κύμα παχυσαρκίας, αυξάνοντας τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις, ενώ παράγουν το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η Covid 19

Ενώ η πανδημία COVID-19 μας έδειξε τη θεραπευτική δύναμη της επιστήμης, ανέδειξε επίσης τις ανισότητες στον κόσμο μας. Η πανδημία έχει αποκαλύψει αδυναμίες σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη δημιουργίας βιώσιμων κοινωνιών ευημερίας που είναι αφοσιωμένες στην επίτευξη δίκαιης υγείας τώρα και για τις μελλοντικές γενιές χωρίς να παραβιάζονται τα οικολογικά όρια. Ο σημερινός σχεδιασμός της οικονομίας οδηγεί σε άνιση κατανομή του εισοδήματος, του πλούτου και της εξουσίας, με πάρα πολλούς ανθρώπους να εξακολουθούν να ζουν στη φτώχεια και την αστάθεια. Μια οικονομία ευημερίας έχει ως στόχους την ανθρώπινη ευημερία, την ισότητα και την οικολογική βιωσιμότητα. Αυτοί οι στόχοι μεταφράζονται σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις, προϋπολογισμούς ευημερίας, κοινωνική προστασία και νομικές και δημοσιονομικές στρατηγικές. Το σπάσιμο αυτών των κύκλων καταστροφής για τον πλανήτη και την ανθρώπινη υγεία απαιτεί νομοθετική δράση, εταιρική μεταρρύθμιση και την υποστήριξη και την παροχή κινήτρων στα άτομα να κάνουν υγιείς επιλογές.

Το βίντεο

Πατήστε πάνω στην παρακάτω φωτογραφία για να δείτε το βίντεο του Π.Ο.Υ. για τη φετινή Παγκόσμια Ημερα Υγείας (Είναι στα Αγγλικά)

Πηγή: https://www.who.int/

Tags: , , , , ,