Ιούλ 29, 2021 by Nikos Angelakis

Τι πρέπει να κάνουμε ώστε να έχουμε μια σωστή επιδημιολογική εικόνα για τη χώρα επισημαίνει, η Ηρακλειώτισσα Γιατρός-Βιοπαθολόγος και Δημοτική Σύμβουλος, κυρία Αθηνά Σπανάκη, με ανάρτησή της στο προφίλ της στο Facebook.

Η κυρία Σπανάκη, χρησιμοποιώντας, όπως αναφέρει, την επιστημονική της εμπειρία απαντάει σε καίριες, επίκαιρες ερωτήσεις που της έχουν απευθύνει πολίτες και γράφει:

«Με αίσθημα ευθύνης, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν ερωτήσεις σας, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τα εξής: Τα νούμερα που εμφανίζονται κάθε φορά ως κρούσματα covid ,είναι αυτά που δηλώνονται και καταγράφονται. Όμως, έχουμε πολλά περιστατικά συνανθρώπων μας, οι οποίοι, χωρίς να έχουν εμβολιαστεί και χωρίς να έχουν δηλωθεί ως κρούσματα, έχουν εξεταστεί για αντισώματα κατά του ιού και έχουν αποτελέσματα με θετικούς τίτλους. Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι οι εξής:
• Έκαναν self test θετικό και δεν δηλώθηκε.
• Έκαναν self test με ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα.
• Ήταν τελείως ασυμπτωματικοί κατά την διάρκεια της νόσου.
• Η εξέταση δεν έγινε το σωστό χρονικό διάστημα, ώστε να υπάρξει ιικό φορτίο ικανό να διαγνωστεί.

Image by Gerd Altmann from Pixabay

Καταλαβαίνουμε λοιπόν, ότι σε αυτή τη χρονική περίοδο, σωστό θα ήταν, για να υπάρξει επιδημιολογική εικόνα, να εξεταστούν για αντισώματα covid 19, κυρίως οι ανεμβολίαστοι, ώστε να υπάρχει πιο ορθή γνώση της κατάστασης, και εν συνεχεία οι εμβολιασμένοι προς ενημέρωση δική τους για την ανάπτυξη αντισωμάτων.

Στο ερώτημα, αφού δεν έχω εμβολιαστεί και δεν έχω νοσήσει εις γνώση μου, άρα δεν έχω δηλωθεί, πως θα το αποδείξω ώστε να εμβολιαστώ το σωστό χρονικό διάστημα, η απάντηση είναι αυτή: Εξέταση αντισωμάτων, αποτέλεσμα τίτλου, και ο γιατρός σας, θα σας καθοδηγήσει.

Στην ερώτηση, αν θα πρέπει να ανακουφιστεί κάποιος που αντί να εμβολιαστεί νόσησε και έχει φυσική ανοσία, θα σας απαντήσω πως οι μακροχρόνιες συνέπειες της νόσου δεν υπάρχουν επίσημα καταγεγραμμένες σε κάποια βιβλιογραφία αλλά καθημερινά η επιστήμη εξελίσσεται πάνω στο θέμα μέσα από την εμπειρία και την έρευνα.

Επίσης, κάθε οργανισμός αντιδράει ξεχωριστά στα εξωτερικά ερεθίσματα, κάτι που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Image by LuAnn Hunt from Pixabay

Ο εμβολιασμός είναι ένα δυνατό όπλο, που θα πρέπει να αντιληφθούμε πως εάν δεν υπήρχε, ίσως ο άνθρωπος να μην είχε καταφέρει να φτάσει ως εδώ.

Τα χρόνια εκείνα όμως ,οι άνθρωποι έπρατταν ανάλογα με τις γνώσεις τους και τις ειδικότητες τους. Γι’ αυτό και κατάφεραν να ξεπεράσουν πανδημίες και συμφορές.

Σήμερα έχουμε λίγο μπερδευτεί, έχουμε και internet, έχουμε γενικά μια τάση να τα ξέρουμε όλα, ακόμα και να φανταζόμαστε το μέλλον.

Ας γυρίσουμε όμως στο παρελθόν και ας δούμε την ιστορία, από τα χρόνια της πενικιλίνης, με το κεφάλι πάνω από ένα βιβλίο, χωρίς ηλεκτρονικές παρεμβολές, αλλά και τάση υπεργνώσεων.

Το ίδιο φυσικά θα κάνω και εγώ.

Όσα σας λέω είναι η εμπειρία που αποκτάμε από τα καθημερινά περιστατικά, αλλά κυρίως από τον πλούτο της ιατρικής που μας άφησαν και μας αφήνουν, επιστήμονες σπουδαίοι, έχοντας αφιερώσει τη ζωή τους στην έρευνα, τη διάγνωση, τη θεραπεία».

>>> Η χαρακτηριστική φωτογραφία του άρθρου είναι του Gerd Altmann στο Pixabay

Tags: , , , , ,