Δεκ 02, 2019 by ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΗΤΡΟΚΩΣΤΑΣ

Η ικανότητα καταπολέμησης των ασθενειών αποτελεί κινητήρια δύναμη της ανθρώπινης επιβίωσης. Η φλεγμονή έχει αναδειχθεί ως βασικό όπλο σε αυτή τη διαδικασία. Καθώς οι παθογόνοι παράγοντες αλλάζουν και εξελίσσονται, το ανοσοποιητικό σύστημα προσαρμόζεται για να συμβαδίζει.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα συνεχίζει να εξελίσσεται και να προσαρμόζεται στις αλλαγές στο περιβάλλον και τον τρόπο ζωής.

“Φαίνεται να υπάρχει ισορροπία”, λέει ο Dr Domínguez-Andrés.

“Ο άνθρωπος εξελίσσεται για να χτίσει άμυνες κατά των ασθενειών”, συνεχίζει, “αλλά δεν είμαστε σε θέση να σταματήσουμε την ασθένεια από το να συμβεί, έτσι ώστε το όφελος που αποκτάμε από τη μία πλευρά να μας κάνει πιο ευαίσθητους σε νέες ασθένειες από την άλλη πλευρά”.

Παρατηρεί ότι οι αυτοάνοσες ασθένειες στους σημερινούς ανθρώπους τείνουν να εμφανιστούν αργότερα στη ζωή. Αυτά δεν θα είχαν προκαλέσει προβλήματα υγείας στους προγόνους μας, επειδή η ζωή τους ήταν πολύ μικρότερη.

«Τώρα που ζούμε πολύ περισσότερο», εξηγεί, «μπορούμε να δούμε τις συνέπειες των λοιμώξεων που συνέβησαν στους προγόνους μας».