Μητρικό χέρι κρατάει το χέρι του παιδιού της

Απρ 24, 2023 by Nikos Angelakis

Η εβδομάδα από τις 23 έως τις 29 Απριλίου έχει καθιερωθεί από την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) ως Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών. Η καθιέρωση αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία του εμβολιασμού στην πρόληψη των ασθενειών και την προστασία της ζωής, ιδιαίτερα στα παιδιά.

Η φετινή Εβδομάδα χαρακτηρίζεται από τον Π.Ο.Υ. ως η αφετηρία “ενός έτους εμβολιασμών” κατά το οποίο η κοινή γνώμη πρέπει να ευαισθητοποιηθεί για την ανησυχητική, όπως χαρακτηρίζεται, παγκόσμια μείωση των ποσοστών εμβολιασμού και την ανάγκη,
ιδίως για τα παιδιά, να αναπληρώσουν τυχόν χαμένες δόσεις. Αυτό που επίσης τονίζεται είναι ότι ο εμβολιασμός κατά της πανδημίας covid-19 εξακολουθεί να είναι επιβεβλημένος.

Βασικά μηνύματα
Εμβολιασμός μικρού παιδιού

Τα βασικά μηνύματα της φετινής Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εμβολιασμών είναι: “Κάθε δόση μετράει” και “Ο συγχρονισμός μετράει” και αυτό σημαίνει ότι:

 • Το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών κάθε χώρας έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να διασφαλίζει ότι κάθε παιδί προστατεύεται από δυνητικά σοβαρές ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό.
 • Τα εθνικά προγράμματα εμβολιασμού βασίζονται στον τρόπο με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών ανταποκρίνεται στα εμβόλια σε διάφορες ηλικίες και όταν διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν.
 • Για τις περισσότερες ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με εμβόλιο, απαιτούνται περισσότερες από μία δόσεις εμβολίου, για να επιτευχθεί και να διατηρηθεί η βέλτιστη προστασία. Κάθε δόση στο πρόγραμμα ανοσοποίησης γίνεται για την ανάπτυξη ή τη διατήρηση της προστασίας. Η παράλειψη ή η καθυστέρηση οποιασδήποτε δόσης αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης και σοβαρής ασθένειας.
 • Πολλά παιδιά στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Π.Ο.Υ. δεν είναι ενημερωμένα με τους εμβολιασμούς τους, όπως συνιστάται στα προγράμματα εμβολιασμού των χωρών τους.
 • Από την έναρξη της πανδημίας COVID19, πάνω από 1,2 εκατομμύρια παιδιά στην Ευρώπη έχουν χάσει τον εμβολιασμό για την προστασία τους από την ιλαρά, την παρωτίτιδα, την ερυθρά..
 • Η ιλαρά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα μικρά παιδιά και τα κρούσματα αυξάνονται στην
  Ευρώπη.
 • Ο χρόνος που θα γίνει το εμβόλιο (συγχρονισμός) έχει σημασία, γι’ αυτό και ο Π.Ο.Υ. προτείνει: Εμβολιαστείτε εγκαίρως και αναπληρώστε τις δόσεις που παραλείψατε το συντομότερο δυνατό.
 • Κάθε δόση μετράει για την προστασία σας και εκείνων που αγαπάτε.
 • Οι γονείς θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους και πολλοί έχουν ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με τον εμβολιασμό.
 • Η κατανόηση της σημασίας του εμβολιασμού μπορεί να σώσει τη ζωή σας ή τη ζωή κάποιου άλλου που αγαπάτε. Κάντε μια συζήτηση για τον εμβολιασμό με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψής σας για να ενημερωθείτε και να αντιμετωπίσετε οποιεσδήποτε ανησυχίες. Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψηςείναι εκεί για να σας βοηθήσει.
 • Συζητήσεις για τον εμβολιασμό μεταξύ γονέων/κηδεμόνων και επαγγελματιών υγείας
  δημιουργούν εμπιστοσύνη και κίνητρα για την τήρηση των συστάσεων και των προγραμμάτων εμβολιασμού.
  Στατιστικά
 • Η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Π.Ο.Υ. είναι απαλλαγμένη από την ενδημική πολιομυελίτιδα από το 2002.
 • Στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Π.Ο.Υ:
  Τα κρούσματα ερυθράς μειώθηκαν από 621.039 το 2000 σε 77 το 2021.
  Τα κρούσματα τετάνου μειώθηκαν από 412 το 2000 σε 43 το 2021.
  Τα κρούσματα κοκκύτη μειώθηκαν από 53.675 το 2000 σε 2.160 το 2021.
  Τα κρούσματα παρωτίτιδας μειώθηκαν από 243.344 το 2000 σε 3415 το 2021.
 • Ο εμβολιασμός κατά του HPV των κοριτσιών ηλικίας 9-14 ετών μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μία από τις πρώτες χώρες που εισήγαγε το εμβόλιο, ο HPV ο εμβολιασμός έχει σχεδόν εξαλείψει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες που γεννήθηκαν από την 1η Σεπτεμβρίου 1995 και μετά.
 • Σήμερα 45 (από τις 53) χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του Π.Ο.Υ. έχουν καταστήσει διαθέσιμο τον εμβολιασμό κατά του HPV.σε όλα τα κορίτσια ηλικίας 9-14 ετών…
Αφίσα Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εμβολιασμών

*Πηγή: https://www.who.int/europe

Tags: ,