Γυναίκα γιατρός εξετάζει γυναίκα ασθενή

Μαρ 08, 2023 by Nikos Angelakis

Η 8η Μαρτίου κάθε έτους καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας το 1977, από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), για να αναδείξει τα προβλήματα των γυναικών και να προωθήσει τα δικαιώματά τους.

Κάθε χρόνο η Ημέρα γιορτάζεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και αναδεικνύει κάθε χρόνο τα θέματα που απασχολούν τις γυναίκες με σκοπό τη συν τω χρόνω επίλυσή τους. Τέτοια θέματα είναι και αυτά της υγείας.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο, https://www.internationalwomensday.com/ , η αποδυνάμωση και οι διακρίσεις εις βάρος των γυναικών και των κοριτσιών στην παγκόσμια κοινωνία μας συχνά τις θέτουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο όσον αφορά στην υγεία τους σε σχέση με τους άνδρες. Είναι αναμφισβήτητο ότι η υγεία και η πρόσβαση σε καλές υπηρεσίες υγείας είναι συνυφασμένες με κοινωνικοπολιτιστικούς και οικονομικούς παράγοντες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ορισμένοι από αυτούς περιλαμβάνουν:

>> μη ισορροπημένες σχέσεις εξουσίας μεταξύ ανδρών και γυναικών
>> κοινωνικές συνθήκες που μειώνουν τις ευκαιρίες εκπαίδευσης και αμειβόμενης απασχόλησης
>> αποκλειστική εστίαση στην ανάγκη των γυναικών να αναπαραχθούν
>> πιθανή ή πραγματική εμπειρία σωματικής, σεξουαλικής και συναισθηματικής κακοποίησης
>> φτώχεια, όπως υποσιτισμός και μη ασφαλές περιβάλλον μαγειρέματος
>> προβλήματα πρόσβασης σε πληροφορίες

Μπάνερ του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2023

Αυτή η σχέση μεταξύ φύλου και υγείας έχει επίσης επισημανθεί από την έρευνα Jean Hailes’ Women’s Health Survey, σύμφωνα με την οποία σχεδόν μία στις έξι (16%) γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα αισθάνονται ότι έχουν βιώσει διακρίσεις κατά την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Η ισότητα των γυναικών συνδέεται στενά με την καλύτερη συνολική υγεία και μια καλύτερη κοινωνία.

Βίντεο

Αυτά σε παγκόσμιο επίπεδο, στη χώρα μας, παρά τα όποια προβλήματα, οι κοινωνικές συνθήκες είναι τέτοιες που επιτρέπουν στις γυναίκες την εύκολη πρόσβαση στις δομές υγείας, τόσο τις δημόσιες, όσο και τις ιδιωτικές. Και όπως σε κάθε περίπτωση, έτσι και όσον αφορά σε θέματα υγείας των γυναικών, η πρόληψη είναι αυτή που μπορεί να ανεβάσει το επίπεδο ποιότητας της ζωής τους.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, το 2022, τα διαγνωστικά μας κέντρα, σε συνεργασία με τον ενημερωτικό ιστότοπο cretalive.gr , είχαν αφιερώσει ένα video podcast στους βασικούς προληπτικούς ελέγχους που μπορεί να κάνει μια γυναίκα για να αποφύγει περιπέτειες στην υγεία της.

Πατήστε πάνω στην παρακάτω φωτογραφία για να δείτε το βίντεο.

Υπερηχογράφημα θυρεοειδούς
Tags: , , , , , ,