Δεκ 02, 2019 by ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΗΤΡΟΚΩΣΤΑΣ
Είναι ίσως η ασθένεια που συνοδεύεται από τους περισσότερους μύθους γύρω από τον τρόπο μετάδοσής της αλλά και τις συνέπειες που προκαλεί σε όσους νοσούν από αυτήν. Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS ή του ιού HIV αποτελεί μια καλή αφορμή για να ξεδιαλύνουμε το τοπίο.
Η 1η Δεκεμβρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS με στόχο την ευαισθητοποίηση γύρω από τον HIV και το AIDS για τη στήριξη των περίπου 37,9 εκατ. ανθρώπων που ζουν με τον ιό.
Η φετινή είναι η 21η επέτειος από την καθιέρωση της ημέρας το 1988, όταν οι Τζέιμς Μπουν και Τόμας Νέτερ δύο εργαζόμενοι στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στη Γενεύη καθιέρωσαν τη συγκεκριμένη ημέρα σε μια προσπάθεια αφύπνισης και ενημέρωσης για τη νόσο.
«Εκείνη την εποχή άνθρωποι έχαναν τη δουλειά τους εξαιτίας της νόσου. Αποκλείονταν από παροχές κοινωνικής ασφάλισης. Εξοστρακίζονταν από τις οικογένειές τους. Τους έδιωχναν από τα σπίτια τους επειδή ήταν άρρωστοι και πέθαιναν», δήλωσε ο Μπουν σε μια συνέντευξη το 2011.
Πλέον, η 1η Δεκεμβρίου και η κόκκινη κορδέλα έχουν στόχο την αποστιγματοποίηση της ασθένειας που έχει συνδέσει το όνομά της με πολλούς μύθους.
Ποια η διαφορά ανάμεσα στο HIV και το AIDS;
Ο HIV είναι ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, μια κατάσταση που εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα από λοιμώξεις και ορισμένους τύπου καρκίνου, καταστρέφοντας ή βλάπτοντας τα ανοσιακά κύτταρα του σώματος.
Αν ένα άτομο νοσήσει από τον ιό HIV δεν λάβει θεραπεία, είναι επιρρεπές σε ασθένειες και μολύνσεις τις οποίες ένα άτομο με λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσε να καταπολεμήσει, ανάμεσα σε αυτές η φυματίωση και η κρυπτοκοκκική μηνιγγίτιδα.
Το AIDS ή αλλιώς Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας, είναι το πιο εξελιγμένο στάδιο του HIV και μπορεί να αναπτυχθεί οποτεδήποτε μεταξύ δύο και 15 ετών μετά τη μόλυνση, αν το άτομο δεν πάρει τα κατάλληλα φάρμακα.
Μια από τις βασικές διαφορές ανάμεσα στους δύο όρους είναι ότι το HIV μπορεί να μεταδοθεί από έναν άνθρωπο σε άλλον, το AIDS δεν μπορεί.
Πηγή: CNN Greece